A lakástextil általában

A lakástextíliák olyan árucikkek, amik készülhetnek természetes vagy mesterséges anyagokból készült fonalakból vagy szálakból. Ezeket jellemzően a háztartásokban, lakásokban a mindennapi életünk során használjuk. A lakástextíliáknak számtalan típusa létezik, többek között a szőnyegek, törölközők, ágyneműk, párnahuzatok, konyharuhák. Tradicionálisan szövőszék segítségével készülnek gyapjúszálakból, pamutból, vászonból és más anyagokból.  A lakástextíliákat a szálak kötésével, szövésével, csomózásával, horgolásával, vagy összepréselésével készítik el.
A lakástextíliákat sok területen használják, legtöbbször ruházati és tárolási szerepük van. A háztartásban jelen vannak, mint szőnyegek, bútorkárpitozás, ablakfüggöny, törülközők, asztal- és ágyterítők és egyéb termékek is. Munkahelyeken általában ipari és tudományos célokra használják, például szűrőberendezések részeiként. Más területeken is használják őket, például sátrak, hátizsákok, zászlók, hálók, zsebkendők, rongyok készítéséhez, valamint különleges kompozit textilekkel megerősítve közlekedési eszközök komponenseiként, például ejtőernyőkben vagy sárkányrepülőkben.
Manapság a lakástextíliákat már nem csak funkciójukért használjuk, fontos az esztétikai szerepe is, sokszor használjuk őket díszítőelemként lakásunkban. Különböző divatirányzatok is hatnak rájuk, vannak cégek, akik tudatosan divatos lakástextíliák tervezésével, gyártásával foglalkoznak.

Kategóriák

Takarók, ágynemű

A takarók és ágyneműk alapjában véve az emberi test hőszigetelésére szolgálnak alvás vagy pihenés alatt. Használják ugyanakkor dísz gyanánt is, ágyak, heverők letakarására, továbbá autóülések védelmére. A plédek kis térfogató takarók, amik mégis könnyűek és melegek. Ezek nagy választékban fordulnak elő a boltokban, a szabadtéren piknikezés vagy kempingezés közben is használatosak.  Továbbá vannak katonai és kórházi célokra előállított ellenállóbb változatai is.

A takarók között az előállítási technológia szerint különbséget teszünk szövött, tűzött, tűnemezelt-vagy malimo technológiával készült, illetve alapanyaguk szerint gyapjú, teveszőr, pamut, viszkóz, poliakril-nitril, poliészter takarókat. Alkalmazásuk szerint ágytakaró, bébi- és gyermektakaró, kemping- vagy strandtakaró, autós takaró kategóriákba sorolhatjuk őket.

Szőnyegek

Az otthonunkban található textíliák, melyeket évezredek óta használunk a padló és a falfelületek védelmére, hőszigetelésére, tisztán tartására. Ezen kívül esztétikai szerepük is van, a helységeket kiválóan dekorálják is. Mintázatára és formájára hatással vannak az éppen aktuális lakberendezési trendek.

A szőnyeg térelválasztó funkciót is betölthet egy helyiségen belül, körülhatárolhat egy teret, ahol bizonyos tevékenység zajlik. Így egységbe rendezhet egy bútorcsoportot, például a konyhában az étkezőasztalt és a székeket egységbe fogva.
Gyártási technológiájuk szerint elkülöníthetünk három csoportot: kézi technikával (szőtt, hurkolt vagy csomózott, rongyszőnyeg), gépi technikával szőtt (sima és velúr), valamint nem szőtt gyártási technológiával előállított (tűzött és tűnemezelt) szőnyegeket. Küllemük szerint megkülönböztetünk padlószőnyegeket, rongyszőnyegeket, középszőnyegeket és futószőnyegeket. Felhasználásuk szerint lehetnek szobai, fali-, fürdőszoba-, lépcső- és szennyfogó szőnyegek.

Bútorvédő huzatok, bútorkárpitozás

Bútorszöveteknek nevezzük az otthonunkban található ülő-és fekvőbútorokat beborított anyagokat. Ezen bútorszövetek cseréjével, javításával külön szakember, a kárpitos foglalkozik. Napjainkban főként az értékes vagy antik bútorokat viszik kárpitoshoz, aki nagy szakértelemmel végzi a szükséges javítást és cserét.
A kárpitozás jelentősége, hogy az ülő- és a fekvőfelületeket más-más anyagokkal és technikákkal komfortosabbá és dekoratívabbá tegyék. A feldolgozási technológia szerint megkülönböztetünk a vázra dolgozott, és a vázra helyezett kárpitozási műveletet. A vázra ráhelyezett kárpitozásnál létezik rugós kárpitozás lapos és párnázás.

Függönyök

A függönyök tulajdonképpen az ajtók, ablakok elfedésére valók, azaz egyfelől a fény kirekesztésére a szobából, másfelől a belső tér takarására a külvilág felől. Manapság viszont más szerepük is van, az aktuális divatirányzatoknak megfelelően jelennek meg mind stílusban, mind alapanyagban és mintázatban.

A lakástextil-ipar

A 2000-es évekre globálisan általános lett a textilipari árucikkek előállításának kiszervezése az ázsiai, indiai, dél-amerikai, óceániai országokba, ahol a nagyvállalatok kedvező áron foglalkoztatják az alkalmazottjaikat, mint a fejlett országokban. Emellett számos kis- és középvállalkozás működik a fejlett országokban, így Magyarországon is. Ezek többnyire exkluzív árukat, akár különleges technológiákkal vagy különböző trendek szerint készítenek, amelyeket így próbálnak megkülönböztetni a tömegterméktől.

India

Indiában a lakástextíliák előállítása jellegzetes, évezredes múltra visszatekintő tradíció. Az indiai kultúra az évszázadok során számos különböző szövőszékfajtát alkotott. Az országban hagyományosan minden egyes régió egyéni, sajátos szöveteit készíti, egyedi kézműves textilkészítő hagyományokkal bír.
Karnataka és Irkal déli tartományaiban készülnek az egyedi kondi textíliák, míg Tamil Nadu és Salem specialitása a selyem és pamut anyagú textilek készítése. A keleti Nagalandban különleges, kézi szövésű árukat gyártanak, Nyugat-Bengál és Santipur pedig exkluzív jamdani szövési technikáiról közismert.
A tradicionális módszerekkel készült indiai szöveteket sűrűn alkalmazzák olyan célokra, mint az ágyneműk, ágytakarók, párnahuzatok, paplanok, asztalneműk, dekoratív abroszok és más árucikkek készítéséhez.

Kína

Kínában egy 2009-es vizsgálat alapján több, mint 20 000 lakástextíliákat készítő vállalkozás működik, ez a szám pedig évről évre nő.  A kínai piacon ezáltal nagy a verseny, az átszerveződés pedig állandó. A piaci becslések szerint az országban összesen 20-30 olyan nagyvállalat van, amely a lakástextíliák előállításával az erős márka, eredményes technológia és nagy piaci részesedése révén figyelemre méltó nyereséget képes előállítani.

 

Forrás:

http://www.kepzesevolucioja.hu/dmdocuments/4ap/10_1305_012_101115.pdf
http://szonyeg-parna.hu/mi-is-az-a-lakastextilia/
http://www.ukessays.co.uk/essays/design/home-textiles.php
http://www.artoflegendindia.com/index.php?cPath=490&page=3
http://textil.blog.hu/2014/05/09/miert_valasszunk_kezi_keszitesu_textiliat