A szövés régen és napjainkban

 A fonás és a szövés eredete még a történelem előtti időkre nyúlik vissza, ám a források igen homályosak. Javarészt a természeti népektől származtatható, illetve az ezekkel a népekkel foglalkozó kutatásokból nyerhetünk némi információt. Az első szövések, szőttesek erősebb fűszálakból, indákból készültek. A tényleges szövetek eredete egy későbbi korra nyúlik vissza, az első textiliparral kapcsolatos feljegyzések Kínából származnak. A kínai birodalom legrégibb emlékei szerint kr. e. 3000-ik évben foglalkozott már selyemhernyó tenyésztéssel, mellyel megalapozta a későbbi, világhírű selyemipart. Egyes források arra utalnak, hogy az ókori Egyiptomban már ismerték a gyapjú szövést.

A szövés egyik legismertebb alapanyaga a len. A len őshazája valószínűleg Egyiptom. Az összes ókori írók egyetértenek abban, hogy őket illeti az elsőség a len feldolgozásában. Durvább lenből vitorlavásznat, a köteleket, finomabb lenből különböző ruhaszöveteket készítettek.

A szövés másik igen fontos alapanyaga a pamut. A pamuttermesztés és a pamutipar őshazája valószínűleg India. Indiából a pamutipar először Elő-Ázsiába, majd Iránba, Arábiába és Egyiptomba terjedt. Kelet irányába csak nagyon lassan terjedhetett a pamutipar. Azonban a pamutcserje vadon nő a trópusi vidékeken és így más népek is rájöhettek a pamut feldolgozására.

A szövőszék szinte nem semmit nem változott az évszázadok alatt, csupán adtak neki egy stabilabb vázat és egy modernebb orsót, mindezzel a kényelmet, a praktikumot és gyorsabb kivitelezést szolgálva. A 20. században jelentősen fellendült a textilipar. Tudósok és kutatók újabbnál újabb találmányok segítségével modernizálták és iparosították a textilgyártást.

Ennek ellenére a kézzel készült szövések, szőnyegek, textilipari termékek mindmáig nagy népszerűségnek, ha úgy tetszik egyfajta presztízsnek örvendenek. Mi ennek az oka? Mindenki egyedi, minőségi darabokra vágyik és sokan kimondottan előnyben részesítik a kisebb gyártókat, mint a tömeggyártással foglalkozó vállalatokat.

Lakástextil Webáruházunkban nagyon sokféle kézzel készült, egyedi és exkluzív termék közül válogathat. Elsősorban exkluzív, kézzel készült szőnyegeinket ajánljuk figyelmükbe. Minden szőnyeg egyedi darab, a képeken látható színek csupán tájékoztató jellegűek. Egyedi kívánságaik esetén keressenek bennünket bizalommal.

Kiegészítőként ajánljuk még patchwork technikával készült párnáinkat, melyekből szintén csak egy-egy darab készült. Egy-ké egyedi lakástextil termék segítségével pillanatok alatt új hangulatot adhat lakásának!